Luopuminen

Processed with VSCO with a9 preset

Mistä tulisi aloittaa? Minulla se lähti ajatuksesta, ettei turhia esineitä ja tavaroita olisi nurkat täynnä. Olisi selkeä kuva siitä mihin tavarat kuuluvat ja pysyvät siellä. Olen huomannut sen todeksi, että tavarat keräävät lisää tavaraa ympärilleen. Hyvin äkkiä huoneen yleisilme muuttuu sotkuiseksi, eikä mieli pääse lepäämään.

Suosittelen siis aloittamaan ajatusleikillä, miksi haluan luopua, mistä haluan luopua ja onko jokin päämäärä tälle? Rahansäästö? Halu vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen? Piirrä tai kirjoita paperille ajatukset, jos mielessä on vain sumea kuva ihanne kodistasi tai ihanteellisesta elämäntilanteesta, johon haluat pyrkiä. Itselläni se on hyvin kirkkaana mielessäni. Omanlaisena perfektionistina joudun kuitenkin tekemään järkiperäisiä kompromisseja lasten ja vaimoni suhteen, en halua vaatia heitä poistamaan heille tärkeitä esineitä tai vaatteita. Jokaisella meistä tulee kuitenkin olla omat harrastukset ja kiinnostuksen kohteet, vaikka tämä tavara määrä saattaa kauhistuttaa.

Aloita helpoimmista kuten papereista, vanhoihin laskuihin, vuokrasoppareihin jne. harvoin on minkäänlaista kiintymistä. Yhden illan ”skannausbileet” pystyyn, itse pyrin tasaisen väliajoin tarkastamaan papereita, jos sinne on jäänyt jotain jolle ei ole tarvetta. Ne joita tarvitsen/haluan säästää, usein skannaan puhelimella ja tallennan ne omalle verkkolevylle, josta ne on helppo löytää tarpeen tullen. Muut saavat kokea silppurin ja kierrätyksen. Turhat mainokset pois, oveen lappu ”ei mainoksia” jolloin säästyy jo paljolta ylimääräiseltä paperilta, jota tulee varastoitua tai vie arjesta muuten aikaa, samalla säästyy osalta turhalta mainonnalta.

Siirry seuraavaan kategoriaan, kuten vaatteisiin tai kenkiin. Kerää kaikki nämä yhteen kasaan ja käy läpi, älä pohdi mihin mikäkin menee, vaan keskity karsimiseen. Olen itse sitä mieltä, että jos jonkin kohdalla tulee pienikin epäilys siitä etten käytä tai vaate on ok, muttei kuitenkaan lempparini laitan sen pois. Harvoin tulee näitä ihan ok vaatteita laitettua päälle, on huomattavasti mukavampaa olla lempivaatteissa aina. Jatka tätä kunnes olet käynyt kaikki läpi. Tämä kaikki kannattaisi rutistaa lyhyeen aikaväliin jolloin se olisi vain kerta rutistus, eikä pitkittyisi.

En koe, että meillä tulisi olla tiettyä määrää tavaraa, vain se jota oikeasti haluamme ja tarvitsemme. Kaikilla on varmasti keräilytavaroita, kirjoja ja muuta, jotka ovat lähellä sydäntämme. Itselle tämä on ollut helppoa kun vaatteet ja kengät olivat ne, joita löytyi turhan paljon ja olen niistä luopunut.

Luopumisen tunne? Tämä saattaa olla se haastavin osuus toisille meistä. Jotkin vaatteet tai esineet kyllä miellyttää silmääni, mutta en silti koe saavani niistä ylenpalttista mielihyvää, kuulokkeita lukuun ottamatta, työmatkoista ei tulisi mitään ilman musiikkia. Olen enemmän järkiperäinen ajattelija ja tavaroiden tulisi helpottaa tai tukea arkea. Pienikin ajatus siitä, että jonain päivä tarvitsen tätä, voi olla mahdollista että näin on. Suosittelen kuitenkin ajattelemaan enemmän järkiperäisesti, kun käyt tavaroitasi läpi. Älä mieti liikaa menneisyyttä tai tulevaa. Ajattele nykyhetkeä ja nykyisiä tarpeitasi. Kuten esimerkiksi jokin lahja, jonka olet joskus saanut muttet ole sitä käyttänyt, on jo tuottanut sinulle iloa tarpeeksi.

Luopuminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s