Digiminimalismi: Puhelin

Processed with VSCO with a9 preset

Olen karsinut puhelimestani turhakkeet pois ja luopunut älykellosta. Koin näiden pitävän minut yhteydessä internettiin ja täten häiritsevän arvojani. Säpsähdellessäni sille, että kello käski hengittää tai liikkua minuutin. Suosittelen marittamaan appit ensimmäisenä. Järjestelemään ne siten, että etusivulla olisi vain muutama oikeasti sellainen mitä käytät. Sekä laittamaan taustakuva joka tuo mieleesi rauhallisuutta tai hyvää mieltä. Tällöin ensi näkymä puhelimen avatessa olisi rauhallinen, eikä appien sekamelska. Seuraavalle sivulle menevät ne appit, jotka ovat välttämättömiä. Jaottele ne myös omiin kansioihin.

Kun turhat appit on saatu pois puhelimesta, olisi hyvä siirtyä ilmoituksiin. Itselläni on vain muutamassa appissa notificaatiot käytössä. Tulee huomattavasti harvemmin katsottua puhelinta ja tällöin kontrolloit, milloin olet valmis käyttämään aikasi someen tai muuhun. Aloita aamusi rauhassa ja vältä somen tai puhelimen käyttöä ensimmäiset puoli tuntia herättyäsi. Tällöin olet huomattavasti vähemmän riippuvainen siitä päiväsi aikana.

Puhelimeen olen asentanut 1Blocker (iOS) sovelluksen ja koneelle AdBlock jotka poistaa nettisivuilta mainokset joilla käyn. Vaihtoehtoisesti jollet tahdo erillistä appia voit myös laittaa koneelle tai puhelimelle DNS-osoitteen uusiksi, täältä löytyy helpot ohjeet AdGuard. Suosittelenkin näitä kun haluaa vähemmän häiriötekijöitä ja sivut aukeavat nopeammin. Sähköpostin olen saanut karsittua kaikki turhat mainospostit, jollei ”uutiskirjeen peruuttaminen” ole riittänyt olen estänyt käyttäjän ja ne menevät suoraan roskapostiin.

Altistumme sinivalolle puhelinta käyttäessä, joka häiritsee meidän melatoniin tuottoa varsinkin iltaisin. Applen laitteissa on mahdollista laittaa Night shift päälle. Night shift muuttaa näytön valoa oranssinsävyiseksi muokkaamalla näytön kirkkautta ja värilämpötilaa pimeän tullen. Kaikki tämä tapahtuu automaattisesti sijaintisi ja kellonaikasi perusteella. Androidille on saatavilla myös vastaavia kuten Twilight tai F.lux, jonka saa myös tietokoneelle. Helpoin keino kuitenkin välttyä sinivalolta on jättää puhelin, tietokone, tabletti ja TV illalla rauhaan, puolituntia – tunti ennen nukkumaan menoa.

Näin lopuksi haastan teidät myös, Teemun järjestämään digiminimalismi -peliin johon minut haastettiin. Tarkoituksena on olla marraskuu somelakossa (löytyy myös kevennetty versio). Vähemmän aikaa ruudun äärellä, enemmän aikaa oleellisille asioille ja tärkeille ihmisille.

Digiminimalismi: Puhelin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s